tisdag 18 april 2017

Påskdagslaxdax


Efter ett lite halvt panikartat avtäckande av båten på påskafton, med väntande påskmiddags gäster vid bordet och en lite lagomt irriterad sambo, så kom jag och Göran iaf ut på Vänern på påskdagen. För övrigt första Vänerturen med nya båten. Vi valde vårat fångstsäkra område sydväst om Skoghall, som levererat godkänd fisk i stort sett varje tur de senaste åren. Snöfall och skaplig ostlig vind gjorde att vi fick dra av på gasen när vi kom ut på öppet vatten så det tog en stund innan vi kunde sätta spöna. Satte fyra spön på sidan med en blandad kompott av wobblers och ett spö på djupriggen med en Tee plugg. Göran smög i vanlig ordning ut sina beten så jag hann inte riktigt med att se vad han fiskade med. Men jag tyckte mig ana en Rapala och nåt skeddrag. Hade kört sörderut en stund när Görans djupriggsspö signalerar fisk. Och upp kom en för liten lax. Fiskbilden såg bra ut så vi gjorde några extra varv på platsen. Och det dröjde inte länge förän det börjar dra och rycka i mitt djupriggsspö. Kändes direkt att det var en lite bättre fisk, trodde först att det var en vildlax men väl inne vid båten såg vi att den saknade fettfenan så Göran kunde håva en fin lax på 6,2kg och 78cm.


Vi fortsatte harva på och då vinden avtog och solen kom fram så kändes livet riktigt bra. Fiskbilden såg fortsatt bra ut och Göran fortsatte kroka av småfisk vid båtrelingen. Riggade om spöna och satte ett till på djupriggen och blyade lite mer på sidan i och med att det var lite djupare huggen hade kommit.

Men då avtog nappandet, kanske skulle vi ha behållit den lite ytligare uppsättningen? Började söka fisk längre och längre från huggplatsen. När inte det gav resultat testade jag om båten gick att sova i, och det funkade... Hade nog inte sovit så länge, tror jag, när Göran hojtar om fisk på sin sida. Den släpper nästan direkt så jag kan återgå till horisontalläge. Och jag hade väl precis slumrat till när han återigen väcker mig med påståenden om att vi har fisk på. Jag kravlar mig väl upp då jag ser att ett av mina ytspö står och bugar kraftigt. Efter en ganska tam fight där jag, yrvaken, tror att det är gädda så blir jag glatt överraskad när en hyffsad lax glider ner i håven. 3,8kg och 68cm på en Tee plugg med okänt antal gram bly framför.


Sen händer inte så mycket mer, så strax innan kl 18 river vi och far i land. Nu får vi se när nästa fiske blir, om vädret tillåter så blir det en spännande fiskeresa redan om nån vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar