onsdag 4 juni 2014

Årets Östersunds resa 28 maj - 2 juni

Årets Östersunds resa, den nionde i ordningen, inleddes som vanligt med ca 65 mil i bil. Med depå stopp i, Malung för att hämta Malungs-Anders, i Mora för att tanka, i Orsa för ett besök hos OFC och i Sveg för proviantering. Innan slutmålet Östersunds camping, som kommit att bli vår base camp under årens lopp. Planeringen började redan i januari med att boka boende, planera och ta in info om tilltänkta fiskevatten och att ringa runt och samla ihop folk till resan. Det inte är bara trolling fiskare som ska med utan en mängd andra extrem sportare, så som bergsklättrare, skidåkare, cyklister och andra löst sammansatta grupper av individer.

Torsdag

Spänd som en bågsträng for jag upp ur sängen när alarmet ringde. Idag skulle det trollas på Storsjön, som liksom för att komma igång och få en positiv känsla i kroppen.

Kom ut på sjön vid kl 8 och började fiska vid 87m djupet på Flaket. Tanken var att fiska oss västerut, mot Utöarna. Men efter mer än två timmars trolling utan hugg, i strålande solsken, så kommer den där känslan av olust smygande, trollingkoma, som man som trollare inte vill veta av. Den kommer tidigare och tidigare med åren.

Men när jag sitter där med betes boxen i knät å pillar på div vobblers och funderar på vad jag ska byta eller om jag överhuvudtaget ska orka byta nåt så börjar det nappa. Det hugger på lite allt möjligt, både på ytan å på riggarna. Vi snurrar i området väster och norr om 87m djupet och kan räkna in 8st för små öringar och en kanadaröding på 2,6kg när vi ger oss vid 18 tiden. Bästa beten för dagen var en nedblyad J-pod plugg i grön silver. Anders fick bra på bomber liknande vobblers. Inget vidare fiske men vi var igång i alla fall. Malungs-Lars och min syster checkade in senare på kvällen.

 Kanadaröding på 2,6kg.


Fredag

Nu skulle fjolårets succé från Trondheimsfjorden återupprepas, var det tänkt... I år sket vi i havsfiske utrustningen för att enbart köra djupriggstrolling efter lax, torsk, sej, hälleflundra och ja vad som helst som ville hugga.

Men vi såg redan i hamnen i Stjördal att det blåste mer än utlovade 4-5m/s. Skulle tippa på 7-8m/s nordväst, minst. Och mycket riktigt, båtfärden ut ur Stjördalsviken gick i ca 7-8 knop. Att dra upp Tumlaren i planing var helt otänkbart. Så vi fick försöka få ut djupriggsspöna mer eller mindre direkt. Hann väl inte mer än få i grejerna så får vi börja sicksacka oss förbi stora öar av tång, sjögräs och annan bråte som flöt omkring på havet. Körde fast ena spöt i en plastsäck invirad i tång som först bjöd på ett spännande spöböj. Men då vi drillat in denna tångbeklädda plastsäck så beslutade vi oss för att ge upp. 50 mil för en plastsäck!?

Dagens höjdpunkt blev lunchen som Lars bjöd på i hamn, pasta carbonara tillagad på spritkök. Den satt som en fläskläpp!På hemvägen stannade vi till vid mäktiga Tännforsen. Det är en upplevelse att se detta 30m vattenfall i vårflod!


Lördag

Tanken var att dra till Strömsund för fiske i Ströms vattudal. Men då vinden skulle ligga konstant på 8m/s hela dagen och efter gårdagens fiasko så beslutade vi oss för att ta en dag med fria aktiviteter. Anders gav sig ut på en cykel tur och jag och syrran tog en heldag i Östersund. Lars mönstrade av och åkte hem.


Söndag

Sista fiskedagen. Blev Storsjön igen. Tog sovmorgon pga att vinden från föregående dag inte släppte taget förrän vid lunch. Återigen ett strålande vackert väder, näst intill vindstilla och sol när vi kom ut på sjön. Började fiska strax öster om 87m djupet denna dag. Och det tog inte lång stund innan det började nappa. Första öringen högg på ett trophy spoon stackad på ca 8m. För liten tyvärr. Nappade ganska bra i ca två timmar, tror att vi hade 5 öringar intill båtkanten. Men bara en var godkänd.

Sen följde några timmars planlöst letande. Då, efter att Anders fått hugg på sin sida och precis hade släppt tillbaka en för liten öring, så får han hugg igen på en Conrad. När farten var nere i 1,4 knop. Genast satte fisken av i en, för Storsjön, lång rusning. Efter lite givande och tagande så kan jag håva en fin öring, resans största på 3,2kg 66cm.
Sen händer inte så mycket mer utan vi bestämmer oss för att fiska oss tillbaka mot Rödö bron. Anders får ytterligare en godkänd öring norr om Åsön. Och precis när jag ska börja ta in paravan spöna hugger det på en Bomber 14a i svart/guld, en öring på 1,8kg 57cm. Då är klockan 22:30 och årets fiskeresa är slut.
Blev en okej sista dag men som helhet var det nog den sämsta Östersunds resa vi har gjort hittills. Men förmodligen är vi tillbaka igen nästa år.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar